Sadaqa Jarijah Doneer Waterproject


Het leven in Gaza, Palestina eist voortdurend zijn tol

 

Terwijl vrienden en familieleden opnieuw gedwongen worden om hun schuilplaatsen te verlaten. Deelt een medewerker van Islamic Relief* in Gaza, Palestina zijn verhaal met ons. Het leven in Gaza, eist voortdurend zijn tol.

 

Ik heb de meest angstaanjagende momenten van mijn leven meegemaakt. Met kogels die over mijn hoofd vlogen en voortdurende bombardementen. En het rommelende geluid van tanks op slechts enkele meters afstand van waar mijn familie en ik verbleven.
leven in gaza

“Ik had nooit gedacht dat ik dat gebied levend zou verlaten.”

 

Dit zijn de woorden van mijn collega van Islamic Relief die beschrijft hoe ze enkele dagen geleden gedwongen werd om Khan Younis te verlaten met haar familie. Nadat tanks de westelijke kant van de stad naderden, die eerder was aangewezen als een veilige humanitaire zone. Zij en een andere collega moesten vluchten voor hun leven nadat de stad was binnengevallen.

 

”Een moment lang reciteerde ik de Shahada en ik accepteerde gewoon dat ik niet langer zou bestaan in deze wereld. Subhan Allah, het is ons lot om te blijven leven.”

 

Alhamdulillah

Alhamdulillah zijn ze nu allebei veilig en wel, maar we maakten ons enorm veel zorgen over hen toen we het nieuws over de operaties in het gebied hoorden. Het was onmogelijk om met iemand in het gebied te communiceren.

”Ik bleef proberen om informatie te vinden over mijn collega’s en mijn vele familieleden en geliefden in het gebied.”

 

De tante van mijn vrouw, die een oudere vrouw is en een rolstoel gebruikt, verbleef bij haar zoon en zijn gezin in een UNRWA-schuilplaats in het gebied. Ik hoorde dat het centrum werd getroffen door artillerievuur en dat er veel mensen binnenin zijn omgekomen. Mijn vrouw maakte zich ernstig zorgen om haar tante.

Alhamdulillah, we ontvingen bevestiging via SMS – de enige werkende communicatiemethode nu – dat ze allemaal veilig zijn.

Ze moesten door controleposten met tanks en soldaten gaan. Mensen zeggen dat bij deze controlepost mensen voor gezichtsherkenningcamera’s moeten passeren.

De troepen kunnen iedereen gevangenzetten zonder reden te geven. Waardoor de vrouwen en kinderen van het gezin zonder enige ondersteuning achterblijven.

 

Mannen en jongens ouder dan 15 jaar worden gevraagd hun kleren uit te trekken.

 

Alhamdulillah, mijn collega’s en vrienden zijn allemaal veilig en samen, maar veel andere Palestijnen hebben incidenten gemeld van ongepaste behandeling.

Enkele uren eerder had het Internationaal Gerechtshof om tijdelijke maatregelen gevraagd, maar hier is niets veranderd.

Nadat honderdduizenden mensen gedwongen werden Khan Younis te verlaten, droegen ze hun bezittingen en gingen ze door controleposten zonder te weten waar ze naartoe moesten. Veel van de families slapen nog steeds op straat.

 

leven in gaza

Slecht weer heeft Gaza zwaar getroffen

Ons weer is niet zoals in het Verenigd Koninkrijk. Maar we hebben een paar dagen zeer zware regenval in deze tijd van het jaar, en dat gebeurde net deze week. Mensen die al in tenten in open gebieden verbleven, hebben te maken gehad met overstromingen door de zware regen.

Een tent van 2 vierkante meter gemaakt van hout en nylon is geen geschikte plek om een gezin onder te brengen. Velen lijden onder ziekte en pijn als gevolg van de moeilijke omstandigheden waarin ze leven.

 

Mijn collega bij een lokale organisatie, die samenwerkt met Islamic Relief, vertelde me:

“Ik was aan het huilen. Ik huilde toen ik deze trieste situatie in de tent vergeleek met mijn mooie huis in Gaza. Ik had alles in mijn huis. Wanneer iemand mij bezocht, bood ik ze wat Ka’ak [Palestijnse koek gevuld met dadels] en koffie aan. Vandaag leef ik op de grond en heb ik niet genoeg te eten. Ik wens alleen dat we terugkeren naar onze huizen en in vrede leven.”

 

leven in gaza

 

Palestijnen zijn trotse mensen

Ja, mijn beste lezers, Palestijnen zijn trotse mensen. We leefden vroeger met waardigheid in onze huizen. We genoten van het leven en gingen naar zee met onze vrienden en familie. Onze kleine stad was levendig. We missen dat.

We missen onze normale dagelijkse routines.

Wanneer ik met mijn vrienden praat, zeggen ze altijd dat we voorheen gek waren om te klagen over hoe saai ons leven was. Nu hebben we geleerd om Allah te bedanken voor zijn kleinste zegeningen. Nu zijn we beroofd van de meest simpele dingen en bidden we dat we ze terug kunnen krijgen. Het is een les in geduld en tevredenheid voor ons, en voor de hele wereld laat het zien dat wij Palestijnen standvastig en onbreekbaar zijn.

 

 

Mijn volk is standvastig

Maar we kunnen niet accepteren dat we alleen worden voorgesteld als onverschrokken, moedige, veerkrachtige, stoïsche wezens. Hoewel we het het fijn vinden om op deze manier beschreven te worden, houden we er niet van hoe deze woorden onze menselijkheid, kwetsbaarheid en fragiliteit niet erkennen.

We zijn normale mensen. We zijn gekwetst… diep gekwetst. En we zijn uiterst moe en uitgeput.

Hoe kunnen ik of mijn kinderen de wereld geloven wanneer ze praten over menselijkheid en mensenrechten na het zien van onze mensen gedood te hebben en onze levens te hebben vernietigd?

Scholen, hogescholen, speeltuinen, ziekenhuizen, straten, huizen, moskeeën, alles. Schaam je voor de wereld die nog steeds ons lijden negeert.

 

”Alsjeblieft, mijn beste lezers, houd ons in je gebeden en steun ons. Blijf alsjeblieft vragen om een staakt-het-vuren.”

 

leven in gaza

Help alsjeblieft mee om de Palestijnen in nood te ondersteunen: Doneer aan  Palestina Noodhulp.

 

Noot van de redactie: deze blog werd ingediend te midden van een snel veranderende crisis ter plaatse. De informatie was correct op 29 januari 2024.

*Deze blog is geanonimiseerd om de veiligheid van onze collega en anderen die worden genoemd te beschermen. 

Islamic Relief Nederland ∙ ANBI 003410511 ∙ ©2024 ∙ Privacy Statement ∙ Cookieverklaring