Help Jemen nu! DONEER VOOR JEMEN


Terwijl hij worstelt met hartverscheurend nieuws, probeert een medewerker van Islamic Relief in Gaza te plannen voor de toekomst te midden van zoveel onzekerheid.

 

Toen ik ongeveer 10 jaar oud was, bouwde mijn vader een nieuw huis voor ons in Gaza. Na sinds 1948 met zijn ouders en broers en zussen in een vluchtelingenkamp te hebben gewoond, was het voor mijn vader het meest betekenisvolle moment in zijn leven om zijn gezin een onderdak te kunnen bieden, een veilige haven voor ons.

Een eigen plek hebben is ons ultieme levensdoel, omdat we voortdurend zijn verdreven en verbannen van ons land.

 

Het was echter geen gemakkelijk proces. Mijn vader moest geld lenen van de bank, extra uren werken en overal bezuinigen om de lening af te lossen. Dit waren magere tijden voor onze familie, toen mijn 3 zussen samen slechts ongeveer 20 cent hadden om op school uit te geven. We hebben een paar winters zonder fatsoenlijke ramen of vloertegels doorgebracht. Er was zelfs geen verf op de muren. Dit is het leven voor veel Palestijnen in Gaza. Als we onze huizen bouwen, investeren we ons leven erin.

Gisteren was de laatste dag van het humanitaire staakt-het-vuren. Het was ook de dag waarop ik ontdekte dat mijn eigen huis beschadigd is.

 

Ik kan nog niet bevestigen hoe het appartement er van binnen uitziet, maar ik kan aan de hand van foto’s van de buitenkant van het gebouw zien dat het geraakt is door een granaat. Er is zeker schade aan de kinderkamer en de badkamer, evenals een deel van de opslagruimte.

Ik kan niet naar het noorden reizen om het gebouw te controleren of te zien of onze spullen in orde zijn. Het is nu te gevaarlijk en we hebben niet genoeg brandstof voor de reis. Toen ik het mijn vrouw vertelde, zei ze: “Alhamdulillah, we zullen het repareren, inshallah.” Ze had gedroomd van ontspannen en lang slapen wanneer we uiteindelijk terugkeerden naar ons huis. Maar nu zit er een gat van 4 meter breed in het gebouw.

Ik kan geen woorden vinden om al mijn gedachten nu over te brengen.

 

 

Mijn vrouw en ik hebben moeilijke tijden doorgemaakt om dat appartement te kopen. Net als mijn vader hebben we alles geïnvesteerd wat we hadden op die plek. We hebben zoveel herinneringen op die plek, het is waar we onze 2 kinderen hebben gehad. Ik herinner me de lange nachten dat we wakker bleven om ze in slaap te krijgen.

Ik herinner me de bank bij het raam die het zonlicht en de zeewind ving. Ik herinner me mijn zoon die zijn kleren en tas klaarmaakte voor zijn eerste schooldag. Toen ik mijn kinderen vertelde dat hun kamer beschadigd was, vroeg mijn zoon: “Is mijn schooltas in orde? Waar zullen we spelen als we terugkomen?” Ik vertelde hem dat ik het niet wist, en hij zei eenvoudig dat hij in de woonkamer zou slapen als zijn bed kapot was. Toen ik het mijn dochter vertelde, toonde ze meteen haar zorgzaamheid door meteen naar mijn kamer te vragen.

Ik wilde haar zeggen: “Mijn schat, je hoeft je geen zorgen te maken over deze dingen. Je moet het normale leven van een kind leven waar je kunt spelen met je vrienden. Naar school kunt gaan, tekenfilms kunt kijken, videospelletjes kunt spelen en gewoon plezier kunt hebben.”

 

 

De herinneringen dwalen door mijn hoofd

Ik herinner me toen we de kamer van mijn kinderen opnieuw deden. We bespraken elk detail met hen. Onze dochter wilde roze en paars. Onze zoon maakte het niet uit om de kleuren, hij was alleen geïnteresseerd in het maken van een plek voor zijn speelgoedauto’s. Hij had destijds auto’s van alle kleuren en maten overal in huis. Nu weet ik niet eens of onze echte auto lang genoeg zal blijven werken om ons terug te brengen naar ons beschadigde huis. Ik dacht terug aan de nieuwe boekenplank die ik vorig jaar had ontworpen. Mijn vrouw en ik ruzieden altijd over mijn boeken die overal verspreid lagen. Ik weet niet of ik ze nu nog zal kunnen vinden. Ons huis is slechts het nieuwste. Ik weet niet hoe ik alles zal herstellen.

Onze zielen zijn beschadigd, onze gedachten, ons leven, onze vrienden en families, ons Gaza, ons Palestina.

 

De hele stad  is verwoest…

Iedereen zegt ons geduldig te zijn, tenminste waren we allemaal in orde. Ik ben het daarmee eens en bedank Allah voor alles, maar ik kan niet stoppen met nadenken over ons verlies. Ik weet dat er mensen zijn die veel meer hebben verloren, maar dit is mijn huis en mijn herinneringen. Ik ben begonnen met plannen, maar er zijn zoveel obstakels op mijn weg. Ik weet niet of Israël opnieuw bouwmateriaal Gaza binnen zal laten. Ik weet niet of ik aluminium ramen op de markt zal kunnen vinden. Misschien kan ik het materiaal vinden, maar de kosten zullen zo hoog zijn dat ik het me niet kan veroorloven. Misschien zullen alle bouwvakkers druk bezig zijn met het repareren van andere plaatsen.

Duizenden ideeën komen in me op, maar ik weet niet of ik ze wel of niet in de praktijk zal kunnen brengen. Eén ding weet ik zeker: we zullen allemaal terugkeren naar onze huizen en we zullen Gaza herstellen. Daar ben ik zeker van omdat Allah altijd gelovigen steunt.

 

En ik geloof dat alles gebeurt met een reden. Alhamdulillah. Alhamdulillah duizend keer.

 

Ik weet dat mijn verlies niet veel is vergeleken met degenen die hun leven en families hebben verloren, maar ik kan niet stoppen met nadenken over waarom dit gebeurt. Wat heeft mijn flat gedaan dat het gebombardeerd moest worden? Het was gesloten, er kwam geen gevecht vanuit ons gebouw. Maar ze wilden onze huizen vernietigen, onze herinneringen, ons erfgoed en onze cultuur. Ze wilden dat we geen reden hadden om te blijven. Maar we maken deel uit van dit land, en het maakt deel uit van ons.

Alhamdulillah voor alles wat Hij geeft. Ik hoop dat ik jullie ooit niet al te ver in de toekomst een blog kan schrijven over het wederopbouwwerk in Gaza. Blijf ons alsjeblieft steunen en pleiten voor een staakt-het-vuren.

Help alsjeblieft om mensen in wanhopige nood in Gaza te ondersteunen: Doneer nu aan onze Palestina Noodhulp.

 

Noot van de redactie: deze blog werd ingediend te midden van een snel veranderende crisis ter plaatse. De informatie was correct vanaf de ochtend van vrijdag 1 december. De afbeelding toont beschadigde gebouwen in Gaza, niet het huis van de auteur.

*Deze blog is geanonimiseerd om de veiligheid en beveiliging van onze collega te beschermen.

Islamic Relief Nederland ∙ ANBI 003410511 ∙ ©2024 ∙ Privacy Statement ∙ Cookieverklaring