Sadaqa Jarijah Doneer Waterproject


Mariam moest als klein meisje vluchten naar Jordanië

Ze woont nu samen met haar moeder, Kholoud, en haar broers en zussen in Irbid, Jordanië. Zij is sinds 2011 een weeskind, dat was toen haar vader werd doodgeschoten door het leger.

 

Kholoud de moeder van Mariam vertelt ons:

 “Ons leven is veranderd sinds mijn man in Damascus is neergeschoten. Mijn kinderen en ik moesten naar een ander dorp verhuizen, omdat het leger ons huis in brand stak met alle wettelijke papieren en documenten van ons allemaal.

Na het uitbreken van de oorlog moesten we naar Jordanië verhuizen. We verbleven een maand in het vluchtelingenkamp Al-Zaatari, maar daar werden mijn kinderen ziek van de bittere winterkou. Daarna vluchtten we weg naar Irbid. Sindsdien wonen we hier.

Hier in Jordanië, is het veel beter dan in Damascus, in ieder geval is het veilig.” 

Mariam uit Jordanië

 

Mariam heeft vier broers en zussen. Zelf is ze 14 jaar en haar moeder Kholoud is 41 jaar oud. Hala, de zus van Mariam, is 21 jaar oud en wil graag naar de universiteit. Eman, haar andere zus, 18 jaar oud en Mohammad, haar grote broer, 16 jaar oud zitten op school. Radwan is haar broertje, 11 jaar oud en zit in groep 5.

“Mijn relatie met mijn familie is goed. We zorgen voor elkaar en blijven altijd bij elkaar, wat er ook gebeurt Ik help mijn familie net zoveel als zij mij altijd helpen, maar omdat ik nog klein ben, kan ik niet veel doen.”, zegt Mariam.

 

Toen een collega van Islamic Relief Jordanië aan Mariam vroeg, hoe haar typische dag eruit ziet, zei ze:

“Nu het zomervakantie is, word ik om 10 uur ’s ochtends wakker, eet ik mijn ontbijt en help ik mijn moeder met de huishoudelijke taken. Ik kijk een paar uur tv. En ben daarna vooral bezig met mijn hobby’s, zoals tekenen en kleren maken voor mijn pop. Daarna eten we samen avondeten en ga ik op tijd slapen.”

Mariam uit Jordanië

 

Moeder Kholoud vertelt ons meer

“Ons inkomen komt vooral van tegoedbonnen van goede doelen organisaties. Het inkomen dekt nauwelijks de gezinsuitgaven, vooral tijdens de pandemie en de uitdagingen van COVID19, maar het is een grote zegen van Allah.

Om andere uitgaven te kunnen dekken, is mijn oudste zoon van school gegaan en is hij in lokale winkels gaan werken. Om te kunnen helpen in het voorzien in de behoeften van het huis. Soms is het moeilijk om eten of kleding te kopen voor mijn kinderen, maar ik dank Allah dat hij altijd voor mij en mijn familie zorgt”, voegde ze eraan toe.

 

Mariam en haar familie wonen in een gehuurd appartement in Irbid, het noorden van Jordanië, dat bestaat uit: drie kamers, een keuken en twee badkamers. De staat van het huis is niet zo goed. Ze hebben last van vocht en hebben sanitaire voorzieningen en een keukenrenovatie nodig.

Gelukkig is de gezondheid van haar broertje en zussen goed. Haar moeder lijdt daarentegen aan een te actieve schildklier, een schijf in haar rug en seizoensgebonden allergieën. Die haar ogen elke keer dat het seizoen verandert aantasten. Ook moet ze naar de tandarts vanwege de pijn in haar gebit, maar door haar lage inkomen kan haar moeder dat niet betalen.

“Er is een medisch centrum dichtbij, maar dat biedt niet alle diensten. Dus we moeten een verwijsbrief meenemen om naar het ziekenhuis te gaan, wat meestal veel geld kost, wat ik niet heb.”- Kholoud, moeder van Mariam.

Mariam uit Jordanië

Het verhaal van Mariam is een krachtig voorbeeld van de impact van sponsoring.

Help jij ook mee om weeskinderen een eerlijke kans te geven? Klik dan op Sponsor een wees.

Islamic Relief Nederland ∙ ANBI 003410511 ∙ ©2024 ∙ Privacy Statement ∙ Cookieverklaring