Help Jemen nu! DONEER VOOR JEMEN


Het einde van het tijdelijke staakt-het-vuren brengt Palestijnse families in een nieuwe angst, meldt een medewerker van Islamic Relief* in Gaza. 

 

Beste lezers, in de afgelopen dagen heb ik vaak gedacht, dat de dood beter is dan dit leven hier in Gaza. Ooit leefden we in waardigheid, maar nu wordt onze waardigheid op elke mogelijke manier geschonden.

 

Het is dag 58 sinds de escalatie begon in Gaza, maar het voelt als 58 jaar. Mijn haar wordt grijs. Ons huis is beschadigd. Wij verlaten het huis niet. Ik word angstig en zou ieder moment in depressie kunnen vervallen.

gaza

Sinds het staakt-het-vuren is beëindigd

Vrees ik dat het graf de enige veilige plek is in Gaza. Slechts 10 minuten na het einde van de humanitaire pauze begonnen de zware luchtaanvallen en bombardementen opnieuw, de angstaanjagende geluiden sleurden mij en mijn familie uit de slaap. Het slaapkamerraam trilde van het lawaai, angstaanjagend luid. Mijn jonge zoon vroeg me of het staakt-het-vuren voorbij was, maar ik wist het niet. Nu weet ik dat in de eerste 24 uur sinds het hervatten van het geweld meer dan 190 mensen zijn gedood.

 

Ik heb het gevoel dat ik deze blog niet wil blijven schrijven. De kracht om het verhaal voort te zetten heb ik niet meer, hetzelfde verhaal van lijden.

 

 

Palestijnen blijven de verloren levens tellen, en de wereld blijft toekijken. Ik heb de hoop verloren dat iemand een einde kan maken aan deze waanzin – geen van de wereldleiders lijkt zich erom te bekommeren. Ik heb het vertrouwen in deze wereld verloren.

De vertrouwen in de mensheid is verloren. Humanitair recht wordt alleen toegepast op bepaalde mensen en wij Palestijnen lijken daar niet bij te horen. We worden van alle rechten beroofd. We sterven zelfs niet met waardigheid. Onze lichamen worden verpletterd onder het puin van onze huizen.

 

Waarom gebeurt dit? Wat hebben gewone gezinnen zoals wij gedaan? De enige kracht die ons overeind houdt, is ons geloof. Ons sterke geloof dat Allah ons zal helpen. Hij is de Almachtige, de Barmhartigste, de Krachtigste. Alhamdulillah.

 

gaza

 

Nergens is het veilig in Gaza

Gisteren was de tweede dag na de humanitaire pauze. Het was midden op de dag toen we hoorden dat tanks begonnen binnen te komen in het gebied tussen het midden en het zuiden. We dachten dat het zuiden van Gaza een veilige plek was. Blijkt dat het nergens veilig is in ons land.

De veiligste plek is waar de doden begraven liggen – maar zelfs daar zijn soms begraafplaatsen geraakt door vliegtuigen.

Terwijl de berichten bleven binnenkomen over de grondinvasie in het zuiden, maakte ik me zorgen over mijn vrienden die daar wonen. Ik belde mijn vrienden daar, ze werkten vroeger ook voor Islamic Relief. Hamza* vertelde me dat ze hun huis moesten evacueren; en mijn telefoongesprek met Nour* werd abrupt onderbroken nadat ze schreeuwde: “Een raket, een raket!”

Het lukte me om haar weer aan de telefoon te krijgen, en ze legde uit:

“We horen het geluid van tanks buiten. We kunnen niet weg. Ze bombarderen en we horen overal geweerschoten.”

Ik maakte me erg zorgen om haar! Maar ik kon haar niet helpen. Nour was ongeveer 1 km bij mij vandaan, dus ik wist dat de tanks onze kant op zouden gaan.

 

Iedereen in huis is bang

Mijn broer verzamelde de kinderen en zei: “De situatie is nu zeer gevaarlijk. Ik wil dat jullie allemaal al jullie moed verzamelen en kalm blijven. Luister alsjeblieft naar de instructies die de volwassenen jullie geven.”

Een van de kinderen vroeg hem: “Zullen de tanks ons huis vernietigen?”

De kinderen stellen altijd vragen waarop we geen antwoord kunnen geven – hoe zouden we dat kunnen weten?

We hebben een helse nacht meegemaakt. De geluiden van bombardementen en beschietingen hielden nooit op. Ik kon ook zwaar geweervuur horen, misschien van een tank of helikopter. Maar we hebben het overleefd, Alhamdulillah. De kans dat wij misschien gedwongen worden om opnieuw te vluchten is groot.

Onze noodtas is opnieuw ingepakt, want de volgende keer dat we vluchten, kan het te voet zijn. We moeten misschien in tenten verblijven, we kunnen alles verliezen, we kunnen dood zijn.

 

gaza

Help alsjeblieft mee om mensen in wanhopige nood in Gaza te ondersteunen: Doneer nu aan onze Palestina Noodhulp.

 

Noot van de redactie: deze blog werd ingediend te midden van een snel veranderende crisis ter plaatse. De informatie was correct vanaf 4 december 2023.

*Deze blog is geanonimiseerd om de veiligheid en beveiliging van onze collega te beschermen.

Islamic Relief Nederland ∙ ANBI 003410511 ∙ ©2024 ∙ Privacy Statement ∙ Cookieverklaring