Na een gewapende opstand van 2012 die vocht voor nationale controle, startte een coalitie van rebellenmilitiesfederaties de Séléka-beweging en installeerde een nieuw regeringsregime dat leidde tot een ongekend niveau van armoede in de Centraal-Afrikaanse Republiek.
Momenteel behoort de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) tot de armste landen, zowel op het continent als wereldwijd.
De burgeroorlog heeft de kinderen onevenredig getroffen, meer dan 50% van de bevolking is jonger dan 14 jaar. Naast het feit dat kinderen vaak nooit in het onderwijssysteem terecht komen, zijn een groot deel van de tienermeisjes analfabeet.
De mensen in CAR hebben ook te maken met vreselijke gezondheidsproblemen. Momenteel leven meer dan 120.000 mensen met HIV. Ongeveer 11.000 mensen hebben een terugkerende dosis antiretrovirale geneesmiddelen nodig om verspreiding van hun ziekte bij een foetus te voorkomen. De benarde situatie van de mensen hier wordt grotendeels veroorzaakt door het ontbreken van duurzame landbouwpraktijken. Afgezien van de gevolgen van conflicten, heeft onvoldoende agrarische infrastructuur gezorgd voor een alarmerende voedselcrisis – meer dan 10% van de kinderen lijdt hier aan ondervoeding.