Armoede in Soedan is wijdverspreid. Ongelijkheid in het onderwijs en beperkte toegang tot gezondheidszorg, schoon water, sanitaire voorzieningen, hulpbronnen en inkomen heeft ook de armoede in het land verergerd.
Hoewel Soedan nog steeds tot de armste landen ter wereld behoort, heeft het ook grote economische vooruitgang geboekt. Sinds 1990 is het armoedecijfer in Sudan gedaald van 85 procent naar 46 procent en blijft het vandaag dalen, volgens de resultaten van de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling.
De realiteit is echter dat één op de twee mensen in Sudan wordt getroffen door armoede; wat betekent dat hij of zij niet over de middelen beschikt om voedsel te kopen of de mogelijkheid heeft om goed voor zichzelf te zorgen. Uit de resultaten van de MDG’s blijkt dat naar schatting 15 miljoen mensen in heel Sudan als arm worden beschouwd.
Momenteel woont in Noord-Sudan naar schatting 44,8 procent van de bevolking onder de armoedegrens, met hogere armoedecijfers in landelijke gebieden (55 procent) dan in stedelijke gebieden (28 procent). Hoge werkloosheidscijfers (17 procent) en lage werkgelegenheid dragen bij tot de economische ongelijkheid in veel Soedanese regio’s.
Bovendien hebben de groeiende bevolking en de klimaatverandering de landbouwsector getroffen, die op zijn beurt de voedselzekerheid en het levensonderhoud van mensen in Soedan beïnvloedt. Voor plattelandsbevolking dragen onbetrouwbare regenval, lage productiviteit en kleine grondposities bij aan de armoede in het gebied. Deze factoren hebben ook invloed gehad op ondervoeding en kinderen met ondergewicht. Eén derde of 32 procent van de kinderen onder de vijf jaar is ondergewicht als gevolg van chronische ondervoeding.
Gebieden die als het meest kwetsbaar voor armoede worden beschouwd, zijn regio’s die zijn getroffen door isolatie. Een grote meerderheid van nederzettingen in Sudan bestaat ver van de grote stedelijke steden en heeft beperkte toegang tot sociale voorzieningen. Bovendien zijn geïsoleerde territoria moeilijker te volgen in termen van armoede en vooruitgang. Het aantal mensen dat in geïsoleerde regio’s in armoede leeft, is niet volledig bekend en is ook moeilijk in te schatten.