2018 | Rohingya Emergency Response

Probleem:

Bangladesh huisvest meer dan 886.000 Rohingya-mensen die zijn gevlucht voor geweld in hun thuisstaat Rakhine, Myanmar. Onder deze bevolking wonen momenteel meer dan 590.000 mensen op de Kutupalong-uitbreidingsgebied, de wereld grootste en dichtstbevolkte vluchtelingenkamp.

Vanwege de snelle en grootschalige instroom en beperkte ruimte vestigde de bevolking zich aanvankelijk op een ongeorganiseerde en drukke manier in een heuvelachtig landschap dat snel werd ontbost. Er zijn inspanningen gedaan om bestaande gebieden te verbeteren en om gezinnen te hervestigen in beter geplande en minder drukke gebieden. Niettemin lopen gezinnen die in schuilplaatsen wonen die op heuvels zijn gebouwd, het risico op aardverschuivingen en moeten dringend worden verplaatst naar veiligere gebieden.

Aanpak:

Met steun van IRW en Islamic Relief Nederland slaagde CRS erin de nederzettingen binnen de Kutupalong-uitbreidingssite te verbeteren door te pleiten voor gebiedsplannen die standaarden handhaven en door jonge boompjes en gras te planten voor helling stabilisatie; het verstrekken van duurzamere, veiligere en waardiger schuilplaatsen aan 424 huishoudens (naar schatting 1.823 personen); en distributie van gasflessen aan 294 huishoudens (1.264 personen) voor ongeveer 4 navullingen om negatieve milieu- en beschermingsrisico’s te beperken.

Resultaat:

Vanwege dit project hebben vluchtelingengezinnen toegang tot gecoördineerde, hoogwaardige leefomgevingen. De veerkracht van de vluchtelingen is vergoot en gebruiken zij levensreddende NFI om essentiële huishoudelijke activiteiten uit te voeren.



Islamic Relief Nederland ∙ ANBI 003410511 ∙ ©2023 ∙ Privacy Statement ∙ Cookieverklaring