Help Jemen nu! DONEER VOOR JEMEN


Een gevaar aan de kust in Palestina Gaza

 

Na dagenlang niet in staat te zijn geweest om te communiceren met de wereld buiten Gaza, hervat een medewerker van Islamic Relief* zijn verslag.

Deze keer beschrijft hij zijn avontuur naar de markt en de zee in de wanhopige zoektocht naar nieuws. De strijd waarmee gewone Palestijnse families dagelijks worden geconfronteerd.

gaza

Op het moment van schrijven is het ongeveer 8 dagen geleden dat we in Gaza geen enkel communicatiemiddel hebben. Niet alleen heeft de hele wereld onze kleine enclave genegeerd, maar iedereen is ook afgesneden binnen Gaza. We kunnen niet chatten of telefoneren. Het beïnvloedt alles.

 

”We kunnen op geen enkele manier communiceren met essentiële diensten. Zoals medische hulpdiensten, ambulances, banken en voedselhulp-systemen . En we ontvangen ook geen nieuws.”

 

In het tijdperk van communicatie en wereldwijde aspiraties om iedereen ter wereld toegang te geven tot internet, wordt Gaza behandeld als een vreemd deel van de wereld dat geen leven verdient.

 

Hopend op nieuws van geliefden

Ik kan me niet voorstellen hoe mijn zussen die in het buitenland wonen zich voelen tijdens deze laatste black-out, ze moeten zich erg veel zorgen maken over ons. We zijn ook afgesneden van mijn zussen in Gaza en de familie van mijn vrouw. Mijn vrouw belde vroeger ’s nachts haar ouders, maar nu brengt de nacht meer zorgen met zich mee. Ze wil naar hen toe gaan om te controleren, maar ze zijn ongeveer 30 km verderop aan het schuilen, en de weg om bij hen te komen is erg gevaarlijk.

Ze zegt dat ze een taxi kan nemen, maar ik wijs erop dat er geen taxi’s zijn – ze hebben geen brandstof. Het enige transport hier zijn nu busjes van mensen die nog wat kostbare brandstof hebben. Sommige mensen hebben hun kleinere auto’s omgebouwd om te rijden op gas dat ooit werd gebruikt om te koken, maar dat is ook nauwelijks beschikbaar. Het bereiken van het zuiden betekent staan in een busje volgeladen met goederen en mensen, terwijl het een gevaarlijke rit van 1 tot 1,5 uur is.

 

‘Judgement Day’-scènes op de lokale markt

Een paar dagen geleden ging ik naar de markt om te proberen iemand te vinden met nieuws over een van onze geliefden en vrienden. Toen ik van hoger gelegen gebied naderde, zag ik alleen de enorme menigte op de markt. De horizon was gevuld met een zwart tapijt van bewegende hoofden als één massa. Iedereen probeerde iets te vinden – misschien een blikje rundvlees of tuinbonen – zodat hun familie kon eten. In deze dagen bestaat ons hele dieet uit ingeblikt voedsel.

 

”Een voorbijganger beschreef de scène als “als de Dag des Oordeels”. Ik begreep waarom ze dat zo voelden.”

Nu leeft iedereen in Gaza op dezelfde manier. Er zijn geen rijke en arme mensen. We kleden ons allemaal hetzelfde, er zijn slechts 1 of 2 opties qua kleding in de winkels. We eten allemaal hetzelfde voedsel en drinken hetzelfde, ongezonde water.

 

”We kunnen allemaal elk moment sterven. We zijn allemaal bang.”

 

Deze oorlog maakt geen onderscheid tussen ons – of we nu onschuldig zijn, een burger, een medicus, een leraar, een hulpverlener. Iedereen wordt aan dezelfde behandeling onderworpen.

 

Gevaar aan de kust

’s Middags vertelde mijn broer me dat ik netwerkdekking kon vinden als ik naar de kust ging. Hij zei dat mobiele telefoons signaal kunnen ontvangen van andere netwerken als er geen fysieke barrières zijn tussen de mobiel en de signaal toren.

Ik vertelde mijn vrouw: “Wat dacht je van een bezoek aan de kust?” Ze antwoordde: “Echt waar, we hebben de zee de laatste 100 dagen niet gezien. Is het daar veilig? Zouden er geen bombardementen zijn vanaf de boten op zee?”.

Toen ik uitlegde dat ik wilde proberen mijn zussen en haar familie te bellen, was ze ondanks het gevaar enthousiast om te gaan. Toen we bij de klif bij de zee aankwamen, zag ik honderden mensen die aan het bellen waren. Sommigen hielden hun telefoons hoog boven hun hoofd om signaal te proberen te ontvangen. Iedereen was wanhopig om te communiceren met hun geliefden.

Ik zag een vriend, die me vertelde om een eSIM te gebruiken om te proberen verbinding te maken met internet. Gelukkig had Islamic Relief me er een gegeven om in contact te blijven over werk en mijn welzijn te controleren – en daar, bij de zee, werkte het! Alhamdulillah.

gaza

Verlangend naar verbinding met vrienden en familie

Ik vond tonnen berichten en meldingen die nog gelezen moesten worden. De verbinding was slecht, maar tenminste kon ik berichten sturen naar onze familie en vrienden dat het goed met ons gaat. Ik vond ook berichten van collega’s van Islamic Relief, die controleerden hoe het met me ging. Het maakte me erg blij om te weten dat mensen aan ons denken en moeite doen om deze oorlog te stoppen.

”Ik voelde alle dankbaarheid in de wereld voor iedereen die de kleinste moeite doet om de mensen in Gaza te helpen.”

We moesten vertrekken voordat de zon onderging boven de zee. Het maakte me verdrietig, want we hielden altijd van de prachtige kleuren van de zonsondergang boven de Middellandse Zee. Maar het was gevaarlijk om te blijven, en hoewel de kinderen niet in het zand konden spelen, genoten ze tenminste van de frisse lucht.

Terwijl ik deze woorden schrijf, ben ik terug bij mijn ouders thuis, waar nog steeds geen internet is. Zodra ik weer dekking kan krijgen, zal ik dit verslag naar mijn collega’s van Islamic Relief sturen. Ik hoop dat het internet snel wordt hersteld en dat de Palestijnen snel kunnen terugkeren naar hun huizen.

 

Help alsjeblieft mee om de Palestijnen in nood te ondersteunen: Doneer aan  Palestina Noodhulp.

Palestijnse vluchtelingen

Noot van de redactie: deze blog werd ingediend te midden van een snel veranderende crisis ter plaatse. De informatie was correct op 25 januari 2024.

*Deze blog is geanonimiseerd om de veiligheid van onze collega en anderen die worden genoemd te beschermen. 

Islamic Relief Nederland ∙ ANBI 003410511 ∙ ©2024 ∙ Privacy Statement ∙ Cookieverklaring