Help Jemen nu! DONEER VOOR JEMEN


Een nieuw jaar begint, maar in Gaza gaat de verschrikking door

 

Een medewerker van Islamic Relief in Gaza, die het jaar 2023 begon als een afgestudeerde van de Masteropleiding. Eindigt nu in puin, samen met het huis en de hoop die hij in slechts 3 pijnlijke maanden heeft verloren.

Wij willen onze vrijheid

Terwijl ik dit schrijf, is het de laatste dag van 2023. Een jaar dat ik begon door mijn masterdiploma in duurzame ontwikkeling te behalen. Halverwege het jaar ging ik met mijn familie op vakantie naar Istanbul, Turkije en beleefden we een van onze beste tijden samen. Ik had het gevoel dat dit jaar een van de beste was in mijn leven.                                    Tot oktober, toen ons leven in het onbekende stortte.

 

In de afgelopen 3 maanden ben ik ouder geworden, ben ik in een depressie geraakt, heb ik in angst geleefd, heb ik gruwelen gezien.

 

In de afgelopen 3 maanden heb ik mensen die ik liefhad verloren, heb ik mijn huis verloren, heb ik mijn geliefde stad verloren, de plaats van vele dierbare herinneringen. Onze toekomst ziet er donkerder uit dan ooit. De afgelopen 3 maanden heb ik de hoop verloren in de internationale gemeenschap, in mensenrechten en in rechtvaardigheid in de wereld.

Wij willen onze vrijheid

 

 

Morgen begint een nieuw jaar, wat ook onze trouwdag zal zijn

Ik ontmoette mijn vrouw nadat we waren afgestudeerd aan de universiteit: we werkten korte tijd samen voordat we verliefd werden. Wij trouwden op 1.1.2011 – een trouwdatum met veel enen.

We vierden onze trouwdag elk jaar, we gingen niet uit op dates, maar gaven er de voorkeur aan om de kinderen naar ons favoriete restaurant te brengen. Een plek genaamd ‘Mazaj’, wat in het Engels ‘stemming’ betekent. Maar dit jaar staat het restaurant misschien niet meer overeind. Dit jaar heb ik zelfs geen warme kleren – we lieten zoveel achter toen we ons huis ontvluchtten – dus heb ik een paar tweedehands kleren moeten kopen om warm te blijven.

 

Dit jaar zijn onze families verscheurd, zoals zovelen in Gaza, rouwend om verliezen en worstelend om te overleven.

 

 

Wij willen alleen een einde aan dit lijden

Ons jaarlijkse nieuwjaars strand ritueel is vernietigd. Normaal gesproken is de ochtend van 1 januari een feestdag in Gaza. Ons jaarlijkse ritueel was om ’s ochtends vroeg met de kinderen een ritje te maken, om te ontbijten. We reden naar het noorden, waar het strand rustig en minder druk was, en zaten in de auto te eten van Manakish Zaater (brood met tijm en olijfolie) of falafel met een kopje thee. De straten zijn nu slechts puin.

Dit jaar hebben de tanks die Gaza zijn binnengevallen het hele strand uitgewist. Alle plaatsen in dat gebied zijn volledig verwoest. Toch staan mijn herinneringen vast, onverwoestbaar. Ik zal het nooit vergeten.

Morgen ben ik al 12 jaar getrouwd met mijn geliefde vrouw. Wij zijn een gemiddeld Palestijns gezin uit Gaza. We hopen op een mooie toekomst voor onze kinderen. Hopend op een plek waar ze kunnen gedijen, genieten van hun kindertijd, spelen, reizen, leven, schoon water drinken en normaal opgroeien. In deze tijden wordt elke eenvoudige wens een onmogelijke opgave. Dit jaar worden onze kinderen beroofd van onderwijs en normaliteit. Normaal gesproken zouden we met hen werken om zich voor te bereiden op hun winterexamens – maar het kost meer tijd en moeite dan we kunnen vinden tijdens deze crisis, maar we missen het nog steeds.

 

Wij willen terug naar ons leven. Wij willen dat dit stopt.

 

We beginnen 2024 als ontheemde mensen. Dus beginnen mijn vrouw en ik morgen aan een nieuw hoofdstuk in ons leven als ontheemde mensen. Ontheemd zoals onze ouders, die in 1948 hun dorp ontvluchtten tijdens de Palestijnse Nakba, en daarbij vluchtelingen werden. ‘Ontheemd’ en ‘vluchteling’ zijn termen die lijden en pijn beschrijven, en Palestijnen kunnen beide tegelijk worden genoemd.

 

wij willen vrijheid

 

Sorry, mijn lieve vrouw, dit jaar kan ik je geen bloemen sturen. Ik kan je geen favoriete parfum of nieuwe tas cadeau doen. Ik ben een ontheemde Palestijn met genoeg redenen om dat niet te doen. De trouwdag van dit jaar zal anders zijn dan alle andere, maar ik beloof je dat we nieuwe herinneringen zullen creëren en meer tijd samen zullen hebben. Voor ons liggen veel taken om ons huis te herbouwen, onze kinderen op te voeden en ons leven samen voort te zetten.

 

Mijn persoonlijke herinneringen en levensgebeurtenissen zijn niet losgekoppeld van het hele Palestijnse volk dat lijdt in Gaza. We hebben te veel doorstaan gedurende tientallen jaren, niet alleen tijdens deze laatste 3 maanden. Toch is de wereld vreemd selectief, waarbij etniciteit en kleur worden gebruikt om te beslissen wat goed is en wat fout is.

Uitgeputte Palestijnen willen alleen een einde aan dit lijden. Hier in Gaza zijn mensen nu zonder huizen, zwervend door de straten op zoek naar voedsel en water.

 

Ik zie ze, de mensen die de internationale gemeenschap behandelt als onzichtbaar. Ik ken ze, de mensen die de wereld als stemloos beschouwt.

 

Het Palestijnse volk, dat een overweldigende uitputting deelt, dat gewoon een einde wil maken aan dit lijden.

We weten dat we niet kunnen terugkeren naar een leven vol rozen – die versie van het verleden heeft immers nooit bestaan. Maar we zijn wanhopig om de huidige realiteit in te ruilen voor iets, zelfs het begin van nieuw lijden. Terwijl overlevenden een verwoeste stad herbouwen, basisdiensten herstarten, proberen te onthouden waar de straten waren. Zoeken naar vernietigde klaslokalen en dringend benodigde voorzieningen heropenen.

In de eerste paar weken sinds de escalatie begon, zeiden mensen dat het goed met ze ging, maar nu hoef je het niet eens meer te vragen.

In Gaza zegt men vandaag: “We zijn moe, uitgeput.” We hebben er allemaal genoeg van. Wij willen alleen een einde aan dit. Stop gewoon met doden, en we kunnen ons een weg uit deze nachtmerrie banen.

 

wij willen vrijheid

Help alsjeblieft mee om de Palestijnen in nood te ondersteunen: Doneer aan  Palestina Noodhulp.

 

Noot van de redactie: deze blog werd ingediend te midden van een snel veranderende crisis ter plaatse. De informatie was correct op 31 december 2023.

*Deze blog is geanonimiseerd om de veiligheid van onze collega en anderen die worden genoemd te beschermen. 

Islamic Relief Nederland ∙ ANBI 003410511 ∙ ©2024 ∙ Privacy Statement ∙ Cookieverklaring