2017 | Langdurige kennisverschaffing door educatie te bieden aan de Rohingyans-vluchteling (HOPE)

Probleem: De Rohingya-gemeenschap, die al verscheidene eeuwen in Birma woont, heeft een lange geschiedenis van discriminatie meegemaakt. Birma erkent de Rohingya niet als een van de 135 etnische groepen. Dit zorgde ervoor dat de Rohingya geen fundamentele rechten hebben. In 2012 leidden uitbraken van geweld tussen Rakhine-boeddhisten en moslim Rohingya in Rakhine tot de verplaatsing van meer dan 140.000 mensen, voornamelijk Rohingya. Ze blijven in kampen waardoor hen de toegang tot levensmiddelen, scholen, gezondheidsfaciliteiten en gebedsplaatsen worden ontzegd. Zoals het er nu naar uitziet, zal deze verplaatsing permanent zijn en zal er geen verzoening zijn tussen deze twee gemeenschappen. Er zijn momenteel ongeveer 100.000 Rohingya, die onderdak zoeken in Maleisië, niet geregistreerd bij UNHCR. Alle kinderen die momenteel in Maleisië wonen, hebben geen onderwijs genoten. Dit probleem verergert in een gebied waar ze een minderheid vormen, omdat er geen school is waar de kinderen op kunnen leren. Daarom wordt hun opleiding totaal verwaarloosd. De enige oplossing is om onderwijs aan hen te bieden.

Aanpak: Onze visie op de vluchtelingencrisis is dat alle vluchtelingen, inclusief Rohingya’s, toegang tot onderwijs moeten krijgen om te leren lezen en schrijven. Daarnaast vinden we het belangrijk dat zij kennis opdoen van de Koran en de Seerah. Zij zouden op die manier het leven van andere vluchtelingen kunnen verbeteren. Daarom heeft Islamic Relief Malaysia een eigen opleidingscentrum van mobiele toestellen opgericht. Deze kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. Hierdoor kunnen de vluchtelingen een opleiding krijgen en daardoor ook meer kansen op werkgelegenheid.

Resultaat: Alle 4 voorgestelde locaties hebben een behoorlijk aantal Rohingya-vluchtelingenfamilies, maar een school of een educatief centrum in de buurt ontbreekt. Met dit project kunnen we basisonderwijs geven aan ongeveer 30 tot 50 kinderen in hun woonkamer, een basisrecht dat hun is ontzegd. We hadden dit project nodig, omdat de vluchtelingenouders van Rohingya’s in feite geen geld hadden voor hun opleiding. Zelfs als ze wilden dat hun kinderen zouden worden onderwezen, hadden ze geen enkel voertuig om hun kinderen naar een Rohingya-school te sturen. Het transportprobleem is altijd het grootste probleem voor een Rohingya-school. Daarom lossen we met dit project hun probleem op en het zou ook een pluspunt zijn voor Islamic Relief Malaysia om een mobiel educatiecentrum te hebben dat kan worden gebruikt voor nog veel meer projecten waarvoor de service nodig was, vooral op het platteland.



Islamic Relief Nederland ∙ ANBI 003410511 ∙ ©2023 ∙ Privacy Statement ∙ Cookieverklaring